Episode Transcript
Azhar Ali Iqbal (00:04.334)
Hej og velkommen til JobCast, en podcast fra JobzNow . Vi hjælper unge mellem 13- 21-års-alderen med at finde job nemt og hurtigt, hvor vi giver dem fiff og tricks i forhold til hvad der egentlig kan gøres. Vi vender og drejer nogle af de udfordringer unge mennesker kan sidde med her i dag i forhold til at skulle søge det første job. Så emnet her i dag, som vi egentlig har for vores JobCast, er rimelig simpelt. Unge arbejder og deres vej ind på arbejdsmarkedet.
Dagens gæst er ingen andre end ungeministeren for Coop Danmark, Tobias Simonsen. Velkommen til.
Tobias Simonsen (00:46.598)
Tak skal du have, hej derude.
Azhar Ali Iqbal (00:49.422)
Tak fordi du ville deltage her i dag Tobias og komme ind med nogle af dine indspark til hvad det er ungarbejdere egentlig er fra hendes størrelse, hvordan det er i egentlig Bror Minde for Kup Danmark og diverse råd som du selvfølgelig kan gå hen og give ud de her unge mennesker som sådan. Men hele det her med Ungeminister, det er rolle som du har, kan du fortælle lidt om den? Hvad indebærer den og hvordan kom du, hvordan faldt du over den?
Tobias Simonsen (01:08.486)
Ja, det jeg lige ved at
Det er jo faktisk sådan et fuldtids stilling. Det spørgsmål, bliver spurgt om mest, er det så sådan en hel stilling? Ja, er hel stilling. Fordi vi har jo 25.000 unge kolleger, der er cirka 15-25 år, i vores 900 butikker, på vores servicekontorer, på vores distributionscentre. Så det en ret stor biks. Og det er mere end halvdelen af vores unge. De har måske ikke været hos os så lang tid, som vi godt kunne tænke os tidligere. Og så satte man sig ligesom ned og tage, hvad gør vi ved det?
Og så fandt man ud af, jo er hedder en andelsbevægelse, fordi vi er eget af vores medlemmer, så man kan købe medlemskab af Coop med det medlemskab, også et med-ejerskab. Og det der med, at man har demokratisk ejerskab over Coop, man også gerne give til medarbejdere. Så man valgte simpelthen at sige, at vi skal have den, skal repræsentere de unge i Coop. Man skal ligesom have titlen af unge minister. Og det er jo ikke en minister, er det ikke... Hvad siger du?
Azhar Ali Iqbal (02:05.134)
Er det derfor, I har penile skipper inde, eller hvad? Er det derfor, I har penile skipper også inde?
Tobias Simonsen (02:10.79)
Ja, ja. Det rigtig, at du er sindssygt dygtig til kommunikation. Det derfor, bl.a. har hende. Men vi har som endelig den her Ungeminister, Postager, som ligesom er repræsentant for vores unge ansatte. Og det var et job, der blev slået op. Jeg manglede noget nyt at lave på det her tidspunkt. var i et andet job, der skulle ske noget nyt. Så så jeg, jeg kunne blive Ungeminister. Det synes jeg, lavet spændende. Så skulle man indsende en video. Ikke en normal ansøgning. Man skulle svare på nogle videospørgsmål. Og så kom man ind til nogle ansøgningsgrunder, og så valgte vores HR-direktør, som han tog, der kom i valg.
Og så var det vores unge ansatte, kunne stemme, hvem de gerne ville have som Ungeminister. Så jeg Ungeminister valgt af vores ansatte, men i en ansatstilling refererer til vores HR-direktør og sidder i den her stilling i fem år. Og så har vi som andet et ungerod, skifter hvert år, for jeg er lige om lidt 32 år. Og det vil sige, jeg jo synes, det ikke er unge mire, så det ikke mig, skal have en holdning til med vores unge kollega, Asunz, men jeg er den, der repræsenterer de holdninger, som vores unge kollega Asunz. Så derfor har vi et ungerod, der skifter hvert år, så vi sørger for, at de hele tiden kan holde mig up to date med...
hvad der er vigtigt og hvad der fylder hos dem lige nu. Og så er det de holdninger, går til vores ledelse og er ekstern, hvor jeg kan påvirke samfundet med.
Azhar Ali Iqbal (03:18.094)
Det, du faktisk siger, er, at de unge, er ansat i at kobe Danmark på tværs af alle jeres kæder, om det er Kvick, Lea, Superbrusen osv., simpelthen har en stemme inde hos jer. Altså kan komme ind og så sige, hør, det her fungerer ikke, eller det her fungerer ikke. Eller hvordan hænger det samme? det i typisk drøfter og lignende? Fordi jeg kan da forestille mig, en arbejdsgiver har nogle retningsregler.
Tobias Simonsen (03:37.574)
Ja,
Alle vores unge skal bare være cirka 15-25 år, så kan sidde i ungerodet. Og det bliver man valgt selv et år i gang. Det kan man formelt være med i. Men ellers har jeg også en Instagram og en TikTok, hedder ungeministeren. Og der alle vores unge kollegaer, de er velkomne til at skrive til mig ind på Instagram. Og så får jeg jo alle mulige fine spørgsmål, der handler om unges arbejdsliv og hverdag, hvor jeg ligesom på en uformel måde kan svare på nogle ting, man måske synes, er svært at snakke med sin leder om.
Azhar Ali Iqbal (04:31.598)
Og nu, hvor du selv er inde på det her med ungesværdighed og arbejdsliv osv. Kan vi tale lidt om status quo, hvad status quo egentlig er her i dag? Hvordan ser du unge på arbejdsmarkedet? Er det let at komme ind? det stadigvæk attraktivt at være på et arbejdsmarked osv. Hvor er vi henne i dag?
Tobias Simonsen (04:47.43)
Der er mange faser i det, og jeg tror også, det, skal huske på, når vi snakker om det her emne. Vi har et strategisk ønske om at have mange flere 13- og 14-årige i øjeblikket, der får et arbejde. 13- 14-årige er generelt understimuleret, og har måske ikke lige så meget at lave som 15- til 17-årige, hvor de skal have et uddannelse, måske de får en kæreste, måske dykker de noget sport, måske gør de alt muligt andet. Så det er hårdt at starte et arbejde, når man er 15- til 17-årige. Men det 13- til 14-årige, er fuld af energi.
De må lave lidt færre ting i forhold til lovgivningen, men der skal vi jo bare være dygtige på at sørge for, at vores butikker og ledere er klar til at rumme den del, kan man sige. Så hele det der med få et fritidsjob er ikke nødvendigvis et problem. Og saveretten ligger et eller andet sted også hos den unge i dag, fordi så mange unge er der ikke at af. Så arbejdsgiveren har også et ansvar for at sørge for, det fedt at gå på arbejde. Og derfor nytter det ikke noget, man nødvendigvis kun...
har fokus på, hvordan arbejdsmarkedet var, da man selv startede. Der er det også vigtigt, man har en forståelse for, hvordan det er at være ung i dag. For ellers ser vi, at man skifter arbejdsplads. Så jeg rådgiver også rigtig meget vores leder om, hvordan vi sørger for det sjovde at på arbejde. Hvordan man kan være med til at tage ejerskab over sin hverdag. Og så har vi jo alle mulige fede elevprogrammer og alt muligt andet, som man kan fortsætte, hvis man har lyst bagefter. Men det klart, at vores fritidsjob indsats, det der var vi stærkest, fordi det der er mest uforpligtende, før man skal.
til at vælge hvilken uddannelse man gerne vil lave.
Azhar Ali Iqbal (06:17.614)
Det klart. Så det vil sige, hvad er så motivation for de her unge mennesker til at skulle vælge et fritidsjob her i dag? Hvad vil du menet pege på skulle være de tre tore ting, er motivationsfaktoren for unge mennesker, især i 13-14 års alder nu, hvad er du selv nævner det?
Tobias Simonsen (06:31.569)
Ja. Der er særligt to ting. Det ene er det her med den selvstændighed, i at tjene sin egen penge. bare fedt. Og det andet er det her med, man kan få et fællesskab. Der er både dem, som tager vennerne under armen, og så søger man nærmest sammen, og så kommer der flere ned og søger. Vi vil gerne søge et job sammen. Og det superfint. Det må man gerne. Så det er dem, gør det til et sted, hvor man mødes med sine venner. Men det også dem, som får venner på arbejdspladsen. Og måske ikke laver nogle fritidsaktiviteter ved siden af. Hvor det er der, man så får nogle.
Azhar Ali Iqbal (06:59.886)
Så det her fællesskab her har en væsentlig betydning for de her unge mennesker i dag. Og hvad med i forhold til fritidsaktiviteter i jeres form? Det vil sige, hvis der er, skal have aktiveret de her unge til at skulle lave noget ved siden af arbejdet også, er det også noget, gør noget af her i dag?
Tobias Simonsen (07:02.31)
Er det må man sige? Helt vildt.
Tobias Simonsen (07:14.31)
Ja, rigtig meget. Vi prøver at oplyse, de forskellige ting der er, og så prøver vi også at klæde vores ledere på til, at nogle gange så gør lederne det op i økonomi, om man kan lave nogle sociale ting sammen eller ej. Og det behøver ikke være den dyreste aktivitet, der er den bedste aktivitet. Det handler om at finde noget, synes, er sjovt at lave. Så det kan også være, at man laver en lille havefest, eller dyrker noget firma idræt eller måske er der flere, der synes, helt vildt fedt at strikke i butikken. Så kan det være, skal lave en strikkeklub eller sådan noget.
Så det der med at nysgæb på forstå, hvad det er for nogle medarbejdere, har, hvad der binder dem sammen, og hvad man synes, er sjovt at lave sammen, det er det, man skal prøve at have fokus på, og ikke på, at noget skal være stort og vildt, selvom det selvfølgelig også er sjovt, når man kan det.
Azhar Ali Iqbal (07:58.126)
har ungerådet måske også en stemme og sig, hvad der egentlig kun laves, som gør.
Tobias Simonsen (08:01.926)
Ja, må man sige. Ungerød mødes jo i et intro-døgn, så mødes de en time online hver måned, og så mødes vi på Roskilde Festival. Til intro-døgnet holder vi møde, men vi vil også ud og spille floorball-turnering mod andre firmaer. Så det er vigtigt det der med, det både skal være noget, der skal klares, men også at man skal have fokus på, det er vigtigt at lave nogle ting sammen. Og så har vi jo vores butik på Roskilde Festival, hvor vi har 250 mennesker, er en del af dem. Det er en helt sindssygt stort setup. Og vi har både...
Azhar Ali Iqbal (08:28.75)
Fisk.
Tobias Simonsen (08:29.478)
Alle mulige frivillige, tager et par vakter i butikken, så får de deres Roskildefestival billett betalt. Men vi er elever, altså vores elever fra butikkerne osv., som kan få løn for at være ude butikken. Fordi det der fællesskab, skaber mellem vores ansatte ude i butikken, er bare helt vildt fedt. Det er virkelig et fedt sted at være, og der er god energi derude.
Azhar Ali Iqbal (08:49.774)
Det lå der rigtig fedt, at de går meget op i energi og så videre. Apropos energi, Tobias, jeg bliver faktisk lige nødt til at spørge. Du har mødt dig lige lærmere. Du bliver nødt til fortælle lidt om det. Du bliver virkelig nødt til fortælle lidt om det. Hvordan skete det? Kom.
Tobias Simonsen (08:55.174)
Ja.
Tobias Simonsen (09:01.626)
Ja, men hvordan skal det? Jeg var under uddannelse, så var jeg i praktik på ambassaden i Indien. så lige pludselig fik vi en mulighed for komme op og besøge Dele Lema. Så ham fik vi givet et håndtryk med. Kom i en bombybus fra Delhi og så op til Dharamshala. Bore hanbrugere. Og ja, så var der en tryk af hånd session. Jeg tror, sidder og trykker hånd det meste af dagen. Det må være benhårdt at være Dele Lema, men det var fedt at møde ham derop i hans eksilrammer.
Azhar Ali Iqbal (09:31.31)
Hvor sejt, hvor sejt, hvor sejt, hvor sejt. Det var bare lige sådan en lille off-topic, hvor du lige nævnte energi, så tænker jeg, dejlig larm, det det er sgu fandme sejt. Det lyder rigtig spændende i forhold til alt det her fællesskabse aktiviteter, som egentlig har kørende sammen med jeres ungarbejdere. Hvis vi tager det til siden og siger, okay, det er jo selvfølgelig fællesskabet, men hvad indebærer fx en rolle for en ungarbejder fra 13-14 år, som skulle komme ind og arbejde hos jer? Hvad kan de forvent at lave som sådan?
Tobias Simonsen (09:34.342)
Ja.
Tobias Simonsen (10:01.478)
De yngste må håndtere pakker, som ikke er over et vis antal kilo. De må sørge for, tingene står knivskarpt på hylderne. Det vigtigt, fordi hvis det ikke er indbydende at komme ind i en butik, så går man et andet sted hen. Så det er en helt vildt vigtig opgave. Sørg for, at der er ryteligt rundt omkring. Hjælp med at holde orden, de kan. Det kan både være indenfor og udenfor i butikken. Eller så hjælper de også vores kunder, hvor de har mulighed for det. Så det er et rigtig godt trykstød, hvor man lige kan lære, hvad vil det sige at være en god kollega?
Hvorfor det vigtigt, at man møder til tiden? Hvordan kan man melde sig syge? Alle de der ting samtidig med, at man har nogle søde både unge og voksne, man kan støtte sig til, så man kan komme trygt i gang med at prøve at arbejde.
Azhar Ali Iqbal (10:41.582)
Og så de står med pakker af en vis vægt, og så står de og sorterer varer i en forretning Hvem er så dem der er så 13, eller undskyld fra 15 til 18 eller hvordan er det næste?
Tobias Simonsen (10:54.054)
Ja, præcis. Det er faktisk, om du er gået ud i en 9. klasse eller ej, det der mere eller mindre spændet eller skillet er. Og når du er det, så må du for eksempel sidde ved kassen og have lidt mere med maskiner at gøre på den måde. Så det sådan lidt det, gør forskellen.
Azhar Ali Iqbal (10:57.838)
Hmm? Okay.
Azhar Ali Iqbal (11:08.718)
Vi kan sådan set upgrade rollen til noget andet som sådan.
Tobias Simonsen (11:12.71)
Ja,
Azhar Ali Iqbal (11:40.494)
Så i en stilling som I har, så har vi de her ungearbejdere, som så er på deltidsfølgelig giver sig selv Hvad med hvis der er nogle ungearbejdere efter 9 i klasse der siger, eller unge undskyld ikke ungearbejder, men unge der vælger at skulle sige, vil gerne have et zappertår, jeg vil gerne køre noget fuldtid, hvordan håndser I f.eks. sådan noget?
Tobias Simonsen (11:57.35)
Jamen, har folk, kører sabberdår. Vi har også dem, kører to sabberdår. Og hvis de gør det, kan de lige så godt tage en elevuddannelse. Fordi vores elevuddannelse, tager to år, så får man masser af fede fællesskaber. Det er en god uddannelse, hvor man møder folk på tværs af landet, og skal på nogle kurser sammen, og bo sammen i en uge af gangen, sådan nogle ting, og så ud og arbejde videre i butikken. Så hvis man alligevel skal have en sabberdår, så tage to sabberdår, og så få en elevuddannelse. Og så kan man altid overveje derefter, hvem man har lyst til at sit liv.
Azhar Ali Iqbal (12:23.15)
Hvilke udfordringer ser du fx i dag hos unge eller møder i, når de skal ind på arbejdsmarkedet fx for første gang? vil sige den allerførste jobansøger. Hvilke udfordringer ser I der?
Tobias Simonsen (12:34.63)
Ja, men der er sådan to ting. Det er egentlig det der med, man på en eller måde, har været lidt tidligere. Den generation, har nu, er rigtig god til at snakke om, hvordan de har det. Og det er lidt nogle gange misforstået med at være sårbar og sådan nogle ting. Det handler simpelthen om at have lyst til at dele sine tanker og følelser. Det helt vildt sundt. Det rigtig godt, vi gør det. Og tidligere, der har vi ikke været så god til at omforme det her med, når man starter på en arbejdsplads, så har man en forventning om, at man sådan skal performe helt vildt meget, ellers bliver man fyrret og...
Azhar Ali Iqbal (12:48.974)
Mm. Mm.
Tobias Simonsen (13:01.286)
Hvis man går hjem lidt tidligere end andre, og hvis man ikke er den sidste, bliver tilbage, så bliver der set skævet til en. Alle de der forventninger og spileregler for en arbejdsplads. Det sindssygt vigtigt, at vi snakker højt om det. Både de usikkerheder, den ung gav, men også at man som leder er ret tydelig om, hvad det er, forventer. Så at man som ung kan have en følelse af, at har gjort mit arbejde godt nok. Det er det ene. Det andet er det her med, at vi har desværre som samfund et problem med, at vi ikke er så gode til at anerkende hinanden.
For de valg vi tager arbejdsmæssigt. Uanset om du gør rent, eller om du står for kommunikation, eller om du leder, eller om du når helt andet, så har du en meget vigtig rolle i det her samfund. Og det skal vi hjælpe hinanden med at bakke hinanden op med. Da jeg var færdig med at læse, jeg har en kandidatuddannelse, og det er nogle gange lidt flov over, når jeg snakker om de her ting, fordi det skal ikke være målet, at man har en universitetsuddannelse. Men mit første job var, at jeg var butikserie ved Fitnessworld bagefter.
blev ofte spurgt om både for kollegaer og venner, ikke kollegaer, men venner og familie, hvorfor jeg brugte mit kloge hoved på at arbejde i fitnessworld. Og det er jo frygteligt, at jeg ikke bare kunne få lov til at være glad for mit arbejde. Jeg havde 40 ansatte, vi havde 80 hold om ugen. Det var en kæmpe ledelsesmæssig udfordring. Jeg hyggede mig sindssygt meget med det. Men det fyldte rigtig meget, at jeg hele tiden havde en oplevelse af, at jeg skulle retfærdiggøre. Hvorfor jeg havde valgt den uddannelse, havde. Og det noget, vi skal væk fra. Vi skal i højere grad støtte hinanden i de valg, tager, og så skal vi være opmærksomme på, at vi har brug
Så det nytter ikke noget, at vi laver nogle få uddannelser og jobretninger, som skal være de ideelle. For det ikke noget, hedder det ideelle job for fællesmængden. Det skal være, hvad du gerne vil lave med dit liv.
Azhar Ali Iqbal (14:35.054)
Og hvordan vil du så for eksempel motiverer en ung i dag, er mellem 13 og 14 eller fra 15 til 18 eller måske 18 plus, til at skulle bevare det første job, som de egentlig har fået her i dag? Hvad ville det være tre kriterier for, at de egentlig skal blive der og være en motivationsfaktor?
Tobias Simonsen (14:51.226)
Ja, men man kan sige, vigtigste det er jo netop, at jo tidligere vi får unge mennesker ind, jo mindre påvirkning har det ligesom været fra skole og familie og alt muligt andet omkring hvad de skal synes er det rigtige. Fordi det er fint, man snakker og får inspiration udefra osv. Men det er vigtigt, at man selv finder ud af og bruger tid på selv at være klar over, hvad kan man godt selv lide at lave. For man skal ikke søge efter anerkendelse fra sine venner eller familie på uddannelsesfronten. Man skal vælge det, man gerne vil lave. Det er rigtig vigtigt.
Så jo tidligere vi kan præsenterer, hvad vil det sige at arbejde, jo nemmere er det også at vælge uddannelse. Fordi hvis du ikke har prøvet at arbejde, så ved du ikke om du kan lide stillesiden af ting. Noget med mange mennesker, noget med få mennesker, noget hvor du er meget aktiv. Derfor er vigtigt, man har et fritidsjob, så man ved cirka, hvilket måde man godt kan lide at arbejde på. Og så fagligheden, kan altid komme senere, hvad man gerne vil arbejde indenfor. Det den ene. Men så er det også vigtigt, at man hele tiden arbejder med udviklingsplaner. Ikke fordi at...
at det behøver at være vildt og voldsomt, man må gerne have en oplevelse af, der hele tiden er en, hvis man har lyst til udvikling, at der er en udvikling, og at man snakker måske, der er plads til at snakke med sin leder eller en god kollega omkring. Jamen, hvis du lige om lidt skal til at sidde i kassen, så kan det være, er en god idé, at du træner og sig hej til kunder og have med kundekontakter gøre. Så kan det være, at når du går og trimmer hylderne osv., at bliver lidt ekstra opmærksom på, om nogle kunder har brug for hjælp. For så kan du træne kundekontakt, inden du skal op og sidde i kassen.
hvor der kommer til at rigtig meget kundekontakt, og hvor du måske også nogle gange kan være en lille smule stresset af, der kan være mange kunder, så er det rart, at man lige har trænet lidt det her med at arbejde sammen med andre og have med mennesker at gøre. Og når man så færdig eller har siddet meget i kassen osv., men uanset om man bliver i korpe eller et andet sted, så skal man jo arbejde med mennesker, og på den måde har det været en helt vild god måde at få nogle gode værdier på, så man kan bruge i resten af sin karriere. Så det der med at man har for øje for, hvad har det enkelte brug for lige nu, og hvad kunne være en god næste udvikling eller...
udfordring eller så videre. er også rigtig vigtigt.
Azhar Ali Iqbal (16:48.046)
Det lyder rigtig spændende. kan faktisk ikke godt lide det, du nævner det her med, skulle komme jo tidligere, kan komme i gang, desto bedre. Der har her i sommeres vejret et politisk tiltag, hvor man gerne vil limpeliggøre nogle regler i forhold til, hvad alle anvendte må være, hvilke arbejdstider det må være inden for osv. Hvordan ser du egentlig det her tiltag egentlig manifestere ude på arbejdsmarkedet? Er det noget, som man siger, yes, det var lige det, vi havde behov for, eller siger man, det finder vi nok ud af?
Tobias Simonsen (17:17.114)
Jeg vil virkelig gerne roge til vores beskæftigelseminister, Anne Halsbå Jørgensen, også har været på besøg af flere omgange hos os. Og faktisk også, hvor var vores ungeråd der var værdere. Der var ikke nogen butikchefer, der var ikke nogen direktører, der var ikke det ene og det andet. Det var vores unge mennesker, gerne ville høre, hvordan de har det, og hvordan det var at være på arbejde. Så det synes jeg var mega sejt, at hun var derude, men også at vores ungeråd var værdere for sådan et besøg der. Der har været nogle store ambitioner på det her område, for det er nogle lidt svære regler at navigere i for de her arbejdsmiljøregler her.
Og vi ender et sted, og det er fint i forhold til, også noget EU skal bestemme, og noget vi kun selv kan gøre noget ved, og det en af dem det tredje. Et stort ansvar i det her kommer også fra brancherne selv, fordi vi har håndtaget det på den måde, at vi har lavet vores egen vejledning på baggrund af de regler, findes. Og den opdaterer vi halvårligt og sender ud til vores butikker. Så vores butikker skal ikke være i tvivl om, hvor de skal finde informationen henne, og hvordan de præcis skal agere i forhold til de her regler. Og det kan alle andre branche også lave den vejledning.
Nogle gange sætter ansvaret for meget over vores politikere i forhold til, hvad vi selv har af ansvar. Så det er i hvert fald et område, er vigtigt, vi også selv gør noget ved. Selvom vi selvfølgelig påpege, hvilke regler der vil være nemmere at have mere at gøre eller ikke er. Et andet område, er rigtig spændende, som kommer til at ske fra sommer, det jo det her juniormesterlærer, hvor hvis du har svært ved at gå i folkeskole, så kan du måske tage lidt færre fag, og så kan du i stedet for at komme ud og arbejde op til to dage om året. Og vi har allerede 13-årige, som synes, der skoleidage er alt for lange.
De har lavet aftaler med deres skoler om, at i stedet for måske at i skole fem dage om ugen, så går de i skolen to-tre dage om ugen, og så er de ude og arbejde én-to dage om ugen. Det giver sindssygt god mening. Så det har med, at vi også politisk prøver at være lidt mere fleksible på, hvad har den enkelte brug for, for at komme godt videre herfra. Og at uddannelse ikke nødvendigvis er den eneste måde at få erfaring på. At arbejdsmarkedet også er et sted at få erfaring på. Det synes jeg er rigtig klogt set, at man sidestiller uddannelse og arbejdserfaring mere.
Azhar Ali Iqbal (19:14.99)
Sejt og smart i forhold til den ordning, kommer her for sommer. Men den tiltræder så for... Hvilken generation er det, den egentlig tiltræder for? Er der en specifik overgang der, for hvornår man må starte på det?
Tobias Simonsen (19:24.614)
Ja, det er udskåling i folkeskolen, kommer til at have fokus på.
Azhar Ali Iqbal (19:28.302)
Og så den der udskoling, det den, plejer at engang om året, er det sådan kontinuer, der kommer til hver for helåret, hvordan de kan komme ind og arbejde.
Tobias Simonsen (19:38.278)
Man kan sige, er meget i denne her ordning, der ikke er på plads endnu. Og der kommer også til at være forskellige måder, hvor kommunerne kommer til at arbejde med det på. Jeg taler ofte med kommunerne om forskellige ting på det her område. Og de er ved at finde ud af, hvordan de enkeltvis gerne vil lave det. Så det må vi se. Men ordningen kommer i hvert fald sådan, at flere unge mennesker ikke måske bliver låst af at skulle én vej. Men at vi kan tilpasse tingene lidt, så flest mulige oplever at lykkes med de redskaber, har.
Azhar Ali Iqbal (20:06.382)
Det er en rigtig god initiativ, synes jeg også. Det vil være den nye trend, kommer til at boomme.
Tobias Simonsen (20:16.614)
Det tror jeg kommer til at en stor ting. De fleste vil stadigvæk på normalt vilkår tage en linikasses uddannelse. er også nogle, hvor der skal være en vækstling mellem noget praktisk og noget normal undervisning. Det det, er vigtigt. For andre kunne det være, man måske havde en eller form for diagnose eller andre ting. Så er det noget, værktøjet skal være skarpt på. Men det her med, arbejdsmarkeder og uddannelsesinstitutionerne kommer lidt tættere på hinanden, det sindssygt vigtigt.
For tror, i en periode har glemt, at man jo netop uddanner sig for at kunne lykkes på sit arbejde, kan man sige. Man må også gerne uddannelse og tage på malerkurs, og så alt muligt andet fedt som sådan en fritidsaktivitet osv. Men udgangspunktet i vores folkeskoler og alle andre uddannelser, er jo netop på en eller anden måde for nogle redskaber til at indgå i et arbejdsmarked. Og det glemmer... Nogle gange så bliver det sådan, at så tager man lige gymnasiet, så tager man lige universitetet, fordi det har været trygt at udskyde det der med at...
med at få med arbejdsmarkedet at gøre, fordi det virker så farligt og så prestationsagtigt. Så jo før man ligesom kan få hullet på bylden med, okay det er arbejdsmarkedet, det er cool nok, og min chef er også cool nok, og det er hyggeligt nok, jo før man får gang i det, jo nemmere er det også at navigere i, hvad der så skal ske derfra i forhold til uddannelses.
Azhar Ali Iqbal (21:32.129)
Fint. Og hvis vi tager det her med at skulle komme i gang osv. Nu har du jo været Ungeminister i fem år. Du har set diverse ansøg, eller diverse unge arbejder, eller undskyld unge mennesker komme ind og arbejde osv. Hvis du skulle give dem, lad sige de udfordringer, de har med at skulle søge deres første job. Hvordan vil du gå hen og så sige, det her er et praktisk råd til de unge arbejdere, der egentlig er derude, der gerne vil have deres første arbejde i forhold til ansøgning, CV osv. Hvad burde de gøre? Hvad bør de gøre?
Tobias Simonsen (22:01.99)
Ja klart. Først og fremmest, så startede jeg i maj 2022, jeg må sæde i maksimalt fem år på posten. Så skal man bare lige være efter. Ja, det er helt vildt. Jamen et godt råd til nogen, skal starte med at have et arbejde, er, at én ting er, hvad for nogle ting, præcis står i et jobopslag. Men en anden ting er, hvad du kan byde ind med. Og vi har alle sammen nogle helt fantastiske ting hver især, som vi kan byde ind med. Så det, at du godt kan lide at tale med mennesker, eller at du har gået til en fritidsaktivitet,
Azhar Ali Iqbal (22:07.246)
Nå, undskyld.
Azhar Ali Iqbal (22:19.022)
Mm. Mm.
Tobias Simonsen (22:31.238)
eller at du godt kan lide at træne eller noget helt andet. Det er fuldstændig fint at byde ind, fordi jo mere en leder kender dig, jo nemmere er det også at finde ud af, hvordan du passer ind i den flok, der ligesom er på arbejdspladsen i forvejen. Så det klart, når du skal have dit første arbejde, er der ikke nogen, forventer, du er ekspert i noget som helst. Så det alle de gode værdier. Kan du fortælle lidt om, at du er bevidst om, at det er vigtigt at komme til tiden, fordi vi skal løfte i flok. Kan du fortælle noget om, at du er opmærksom på, hvad der foregår omkring dig.
så du kan hjælpe med at give en god service i butikken, så kunderne går glade hjem og måske kommer igen en anden dag. Alle de her gode værdier, du måske har lært hjem hos dine forældre, dem er det bare sindssygt godt at sætte fokus på. Fordi så uanset om det er i korpe eller et andet sted, det her med, at man har med et menneske at gøre, som er rar at være sammen med, og som er ansvarlig overfor sine kolleger, den grundpakke, den er simpelthen så vigtig. Og så kan alt den her faglighed og ekspertise, det kan altid komme hen ad vejen.
Azhar Ali Iqbal (23:27.406)
Det lå rigtig spændende, og jeg er fuldstændig enig med dig i livet, hvad det angår. Tobias, nu ser du så som Ungeminister her i dag. Hvis vi må høre, hvad du er optaget af lige nu, både personligt og i din rolle som Ungeminister, hvad laver du her i dag? Hvis du bare lige kunne komme med noget ind.
Tobias Simonsen (23:43.75)
Ja, det kan du svo. Der er særligt to ting, fylder ret meget i øjeblikket. Det ene er netop det her med erhvervsrettet undervisning. Vi prøver at sætte det mere i koncept. Altså at man både kan komme på rundvisninger, og man kan komme i erhvervspraktik. Man kan også tage hele sin klasse med i det, vi kalder klassepraktik. Så det er simpelthen en hel klasse af gang, besøger en butik, og prøver, hvad vil det sige, arbejde. Og måske inviterer vi også lokalpolitik, så ved man lidt om butiksteori og sådan nogle ting. Så klassepraktik laver vi også. For sommer kommer der det her juniomesterlærer.
Vi vil undersøge om man kan lave et valgfad, hedder Handel, de største klasser i folkeskolen. Fordi man på den måde kan blive inspireret til at tage en mere handelsmæssig uddannelse. Det fylder rigtig meget, hvordan vi på en eller måde gør det nemt for vores butikker og for kommuner og skoler at forstå, hvordan vi kan arbejde sammen. Som ikke skal starte fra bunden hver gang, i planlægningen, men der er nogle koncept at arbejde ud fra.
Og så fylder det rigtig meget for mig, at alle, har lyst til få et arbejde, skal have muligheden for det. Jeg synes, så uratfærdigt, at der både kunne være ting omkring rekrytering, hvor der nogen, bliver valgt fra, eller at nogen har nogle andre forudsætninger, og hvis de har et handicap af andre ting, at vi på en eller måde ikke er så dygtige til at arbejde med det. Så jeg prøver at samle alle de gode historier. For eksempel hørte jeg om en produktionsvirksomhed for nyligt, der... De har et sted, larmer helt vildt meget, hvor de skal arbejde. Men så de bare hyder døve, som jo ikke behører at det larmer. Hvor svært kan det være, ikke også?
Så nogle gange så prøver vi sådan en til en, at nogen skal, du skal det her, så du skal det der. I stedet for prøve at se, det egentlig hvad er det for nogle særlige evner, har her, som måske ikke bliver set som særlige evner, men som er særlige evner. Og hvordan kan vi så sørge for, at de kommer i spil på en god måde. Det synes jeg er mega spændende, hvordan vi bliver dygtigere til at være mere åbne for, hvad hinanden kan, og hvordan vi hjælper hinanden med at lykkes i de roller, vi i hver især har.
Azhar Ali Iqbal (25:32.43)
Det lyder super spændende med alle de inputs, det du egentlig har, er jo nogle gode, vældige tanker, som unge mennesker egentlig kan gøre derude. Og det vil vi selvfølgelig sige tak til, Tobias, du egentlig vil bruge din tid på, og lige gøre vores server opmærksom på. Vores tid er ved at rinde ud, men jeg har faktisk et sidste spørgsmål til dig. Vi kører en lille gimmick inde hos os, hvor den forrige guest, som vi har haft, har fået stillet et spørgsmål fra den forrige guest, var.
Så har de svaret på det spørgsmål, og så har de selv det spørgsmål til os, som skal være til den næste kandidat, der kommer ind. Så jeg har et spørgsmål til dig her, som kommer helt ud fra højre benet. Undskyld, jeg lige kigger ned. Hvis du måtte handle i en afdeling i K-op resten af året, hvilken afdeling vælger du? Frygt og grønt? Majori? Eller slæk afdelingen?
Tobias Simonsen (26:23.974)
Så vil jeg handle i frugt og grønt, fordi det er ikke alle grøntsager, jeg har styr på endnu. Og det kunne være en god mulighed for få styr på dem alle sammen. Fordi vi skal spise mere bælfrugter, vi skal spise mere frugt og grønt, men hvis man ikke kender alle frugter og har smagt dem, så er svært at tænke over, hvad for nogle opskrifter man kan lave dem ud fra. Så forprøvet nogle flere grøntsager, det tror jeg, er den jævlig vældig.
Azhar Ali Iqbal (26:45.23)
Tillykke fordi du deltog til vores podcast her i dag. Tusind tak for dine inputs. Og til jer derude. håber, I kan bruge det. Og kan I stenensikker. Og så vil vi sige sådan set tak for i dag. Tak for nu. Hej.
Tobias Simonsen (26:50.374)
Jeg er med til det.
Tobias Simonsen (27:06.022)
Hej for dag.